Endüstriyel Kalıpçılık

ANA SAYFA

2 YILLIK ÖN LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


ENDÜSTRİYEL KALIPÇILIK

   TYT


       Programın Amacı

       Endüstrinin ihtiyacı olan, mesleki bilgi ve beceri seviyesi yüksek, iş hayatına ve teknolojik gelişmelere kolay uyum sağlayabilecek kaliteli Endüstriyel Kalıp Teknikerleri yetiştirmektir. Kamu kesimi ve özel sektörde iş olanağı olan bu programda öğrenciler; makine ve ölçme aletlerinin kullanımı, laboratuvar cihazlarının donanımını, bakım ve onarımını yapmayı, teknik rapor ve proje hazırlamayı, iş yerinin ve personelin iş güvenliğini sağlamayı öğrenmektedirler.

       Endüstriyel Kalıpçılık günümüzde kalıp otomasyonla üretimin en önemli araçlarından bir tanesidir. Sürekli aynı kalitede ve çok miktarlarda ürün elde edilmek istenildiğinde başvurulan en önemli tekniklerden bir tanesi kalıpçılıktır. Ülkemiz “Kalıpçılık” sektörü açısından büyük mesafeler kat etmiş kalıp tasarım ve üretimi yaparak ihraç eder duruma gelmiştir. Otomotiv sektörünün de tesiriyle her ölçekte çok sayıda kalıp imalatçısı firma vardır ve gün geçtikçe sayıları artmaktadır. Endüstriyel Kalıpçılık Program Mezunları, modern teknolojiyi takip etmesi ve üst düzey eğitim kalitesi ile Kalıpçılık Sektörünün motor gücü olacaktır. Bu programdan Mezunlar, kalıp tasarımı ve üretimi için gerekli bilgi ve donanımları kazanmış, İleri Tasarım Araçlarını (CAD yazılımları) profesyonelce kullanabilen, özgün tasarım ve üretkenlik yetenek ve becerileri kazandırılmış, imalatı bilen ve İleri İmalat Teknikleri (CAM-CNC) konusunda eğitilmiş, uygulama dersleri ve stajlar ile pratik kazanmış olarak büyük bir boşluğu dolduracaktır. Bunların dışında mezunlar, İş hayatında ileri teknolojik seminerleri alarak, kalıp analiz ve simülasyonları gibi konularda birikim sahibi olabilecek ve büyük bir güç kazanabilecektir. Kalıp imalatı için kullanılan CNC gibi modern üretim teknikleri yine program mezunlarının yetkinlik kazandığı bir diğer konudur.


        Gereken Nitelikler


       Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının ilgili alanlarından mezun olan adaylar kendi alanlarında sınavsız olarak ilgili programa geçiş hakkı bulunmaktadır. Bu haktan yararlanabilecek adayların kendi alanları ile ilgili Yükseköğretim programlarının listesi ÖSYM tarafından belirlenmektedir.



       Öğrenci Alınan Meslek Lisesi Dalları

       •    Kalıpçılık

       •    Tesviye

       •    Makine

       •    Metalürji

       •    Nümerik Kontrollü Makineler

       •    Endüstriyel Mekanik

       •    Metal İşleri

       •    Mekatronik


       Mezuniyet Koşulları ve Derecesi


       Programı başarıyla tamamlayan mezunlara ENDÜSTRİYEL KALIPÇI ünvanı ile önlisans diploması verilir. En az 120 AKTS lik dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler önlisans derecesi almaya hak kazanırlar. Öğrencilerin mezuniyet öncesinde (30 iş günü) endüstriye dayalı eğitimi başarıyla yapmaları gerekmektedir.


       Mezunların İş Bulma Olanakları– Mezuniyet Sonrası


       Endüstriyel kalıpçılık teknikerleri kamu ve özel sektör fabrikalarında teknik bürolarında, kalıphanelerinde, üretim atölyelerinde veya kalite kontrol ünitelerinde formen atölye şefi, ustabaşı vb. pozisyonlarda görev alırlar. Teknik büroda çalışanlar, endüstri meslek lisesi mezunları ile makine mühendisleri arasındaki köprüyü oluştururlar. Endüstriyel kalıpçılık teknikeri, çizim tekniklerini iyi bildiği için teknik ressamın, tasarım ve mühendislik konularında bilgi sahibi olduğu için de mühendisin dilinden anlayan bir ara elemandır.


       Bu programının temel eğitim felsefesi, çağdaş iş dünyasının gereksinimleri ile uyumlu mesleki eğitim vermektir. Bu eğitim sonucunda öğrencilerimiz:


       · Üç boyutlu düşünmeyi, şekil ve uzay ilişkilerini görebilmeyi öğrenirler,


       ·Temel teknik resim bilgi ve becerisini kazanırlar,


       ·Çıkmış üründen yola çıkarak tersine bir mühendislik yapar ve ürünü seri ve özdeş imal edecek kalıbı tasarlar, üretimini ve montajını yapabilir.


       ·Sac Metal kalıpları darbe ile, hacim kalıplarını ısı ve akışla ilgili olduğu için malzeme bilgisi güçlüdür. Statik ve dinamik hesapları ve akış analizlerini yapabilir.


       ·Ölçme ve kontrol aletlerini kullanmayı öğrenirler,


       ·İleri düzeyde bilgisayar destekli tasarım(CAD) ve bilgisayar destekli üretim(CAM) bilgi ve becerisine sahip olurlar,


       ·Talaşlı ve talaşsız şekillendirme ve kaynak teknolojileri uygulamaları yaparlar


       ·Mekanik sistemleri, hidrolik ve pnömatik sistemlerle kontrol edebilirler.


       ·Ölçümlemeyi yaparak, üretimi istenen parçaların imalat resimlerini hazırlarlar ve bunların detaylı taslaklarını yaparak üretim faaliyetlerini planlarlar,


       ·Malzemelerin özelliklerini bilerek tasarımda uygun malzeme seçimini yaparlar,


       ·Talaşlı ve talaşsız üretim yöntemlerini bilir ve uygun üretim yöntemini seçerler,


       Endüstriyel Kalıpçılık programından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlilikler doğrultusunda;


       -Kalıp sanayisinde,


       -Makine ve Metal atölyelerinde,


       -Makine teknik servislerinde,


       -Her türlü CNC işlemlerinin bulunduğu birimlerde,


       -Firmalarda Teknik Resim birimlerinde,


       -Endüstriyel fabrika ve atölyelerde,


       -Firmaların tasarım birimlerinde,


       -Yan sanayi işletmelerinde teknik servis, arıza-bakım-onarım birimleri vb. yerlerde çalışabilirler.



       Dikey Geçiş Yapılabilen Akademik Birimler:


       Makine Mühendislikleri


       İmalat Mühendisliği


BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN      TIKLAYINIZ



Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc